Evgheni Zamiatin si Noi

Exista momente in istoria lumii si implicit in cea a literaturii cand o voce a ratiunii semnalizeaza primejdia directiei gresite in care se indreapta omenirea, insa forta necesara pentru reinstaurarea normalitatii intarzie sa apara. Un astfel de vizionar a fost Evgheni Zamiatin.

Scriitorul si revolutionarul rus nu a pus pret pe altceva inafara de arta literara prin care a incercat constant sa atraga atentia publicului asupra degradarii spiritului uman captiv intr-un sistem totalitar sufocat de non-valori. Refuza sa se inscrie in liniile directoare ale Partidului Comunist al Uniunii Sovietice la inceputul anilor ‘20, indraznind chiar sa-l infrunte pe Stalin, caruia ii cere dreptul de a pleca in strainatate unde ar putea sa creeze in libertate. In schimb, i se alatura lui Gorki in initiativa sa de salvgardare a culturii ruse, tine lectii de tehnica a scrisului pentru tinerii scriitori ai vremii si scrie cu inflacarare nuvele, portrete literare, studii si eseuri, afirmandu-se ca un virulent critic al sistemului. Moare la 53 de ani, la Paris, dupa ce primeste de la Stalin dreptul de a parasi Uniunea Sovietica.

Evgheni Zamiatin isi termina capodopera, romanul Noi, in 1920, dar in plina epoca de dezvoltare a statului comunist, acesta este interzis imediat de cenzura si nu va fi publicat pana in 1924 cand apare tradus in engleza la New York(urmeaza traduceri in ceha si franceza, dar nicio publicare macar partiala in rusa). De ce a fost interzisa cartea in Uniunea Sovieica timp de aproape 70 de ani? Pentru ca viziunea lui Zamiatin de la inceputul secolului se dovedeste a fi infricosator de adevarata.

Eroul romanului este D-503, matematician si constructor al unei nave spatiale din secolul 26, care isi pune pe hartie insemnarile zilnice, in slujba preamaririi Statului Unic. Ce descopera el este insa e cu totul altceva decat perfectiunea masinilor. Latura sa umana, cea pe care sistemul incearca sa o starpeasca, la un moment dat chiar prin chirurgie, inseamna imaginatie, dorinta carnala, fiorul descoperirii, liberul arbitru si in final supremul gest de altruism. In aceasta lume aparent utopica oamenii devin numere fara identitate, arta slujeste doar statul, intimitatea este interzisa, creirele sunt spalate sistematic prin propaganda(“Nonlibertatea noastra este fericirea noastra.”), iar Statul Unic este condus de cel supranumit Binefacatorul sub o cupola de sticla unde orice incalcare a legilor se pedepseste cu moartea. Suna cunoscut? Din fericire noua, celor din ultimele generatii nascute sub comunism, ne suna cunoscut doar din carti si documentare.

Adevarat vizionar, Evgheni Zamiatin picteaza o fresca a epocii de aur a comunismului din URSS inainte ca aceasta sa fi supus sau ucis zeci de milioane de spirite. Geniul romanului se ascunde in meditatiile naratorului asupra legilor matematice care guverneaza viata si in brutalitatea ciocnirii dintre jugul acceptat ca fiind binefacator si libertate din sufletul lui D-503. Pe alocuri crud, alteori ironic, dar mereu zbuciumat, destinul omului inchis sub clopotul de sticla al statului face toata povestea sa para un cosmar din care nu te poti trezi de teama sa nu pierzi chiar libertatea de a visa. Noi e mai mult decat cronica unei epoci, e transpunerea in cuvinte a spirtului liber care guverneaza natura umana mai presus de legile statului.

In Rusia romanul Noi a aparut pentru prima oara in 1988, la 68 de ani dupa ce a fost scris.

De mentionat e cuvantul sublim pe care l-am intalnit in cartea asta: plodicultura – stiinta care se ocupa de facerea copiilor.

5 thoughts on “Evgheni Zamiatin si Noi”

  1. cum explici ca protagonistul spune ca societatea sa, cea pe care el o autocritica este cea a succesorilor lui Iisus din Nazaret?

  2. Pingback: Cartea perfectă?
  3. Pingback: Câteva romane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *