Nepovestitele trăiri ale templierilor români

De când ştiu să citesc şi mi-am dat seama că-mi place să pierd vremea în lumea cuvintelor, am avut mereu un teanc de lecturi care mă aşteptau pe o masă sau pe un raft, undeva la îndemână. Nu mai ştiu pe ce potecă umbrită a Internetului am ajuns la cartea despre care vă povestesc în rândurile de mai jos, dar mă bucur că m-am abătut de la teancul meu şi că am descoperit Nepovestitele trăiri ale templierilor români atât de curând după ce a ajuns în rafturi.

Trei cavaleri templieri dintr-o frăţie secretă cutreieră Europa înspre împlinirea unei misiuni sfinte, în paginile acestui roman efervescent semnat de Adrian Voicu. Berilă valahul, ungurul Pişta Massy şi saşul Kremvuşt von Schlitz formează nostima treime care-şi poartă armele şi glumele neaoşe româneşti prin Parisul regelui Filip cel Frumos sau Verona lui Romeo şi a Julietei, la şantierul meşterului Manole sau la curtea înţeleptului Basarab I. Când nu încrucişează săbiile cu duşmanii Ordinului sau când nu stau la sfat în jurul mesei la care musai “mâncarea-i fudulie, băutura-i temelie”, eroii îşi intersectează saga cu personaje care-ţi deschid pofta de râs doar prin numele lor de pomină. Călugării Rectiliniu şi Curbiliniu, curtenii Janosz Kukurusz şi Gell de Douche, clericii d’Ampoule şi de Bara sau fraţii hoinari Grobienne şi Mittocaine sunt doar câţiva dintre cei care m-au amuzat cum se cuvine în cele câteva ore petrecute alături de Nepovestitele trăiri ale templierilor români.

Adrian Voicu e tânăr şi scriitura lui îi e asemenea. Romanul lui de aventuri se citeşte cam la fel cum se bea un pahar cu apă potrivit de rece într-o zi toridă de vară. Nici nu ştii cum trece un weekend leneş alături de cei trei cavaleri cu râs sănătos, o poveste straşnică şi parfumul unei cărţi bine scrise pentru oricine, de la 15 la 75 de ani. Sănătate curată!

Avertisment! Cartea asta  sporeşte pofta de mâncare cu o forţă nemaiîntâlnită. Rar am citit personaje care să înfulece mai cu poftă sau să ude gâtlejuri cu mai mult entuziasm. Citiţi cu burta plină şi alăturaţi cel puţin un hârdău de nefiltrată pentru satisfacţie totală.

6 thoughts on “Nepovestitele trăiri ale templierilor români”

  1. @Krossfire – zoreşte-o pe domnişoara Sandy şi bagă o promovare cinstită că merită. Nu cumva de la tine am ajuns la cartea asta?

    @Nelinistitu’ – A fost fain de tot că am putut citi cu atâta plăcere o carte scrisă de un român care nu e Eliade, Marin Preda sau Rebreanu. Romanul românesc avea nevoie de un aer proaspăt şi autentic. Sau poate eu aveam nevoie de o lărgire a orizontului meu literar.
    Mă bucur că mi-am alimentat încă o dată pasiunea pentru templieri şi conspiraţii care sălăşluieşte în mine dintotdeauna. În cartea ta am descoperit un stil de Umberto Eco ghiduş în alternanţă cu un Ion Creangă modern.
    Deci… eu îţi mulţumesc pentru Nepovestitele trăiri… Sunt cu ochii pe tine, fii atent 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *