Lecturi de Februarie 2015

Luna asta vă propun să citiți despre terorism, capcanele legilor de azi și de mâine, generațiile ultimilor 70 de ani, previziuni despre viitor și cum ne transformăm citind.

From Amateur to Ruthless Jihadist in France -> Pe 7 Ianuarie 2015 a început o nouă eră a terorirsmului în Europa, o dată cu atentatul comis de frații Kouachi în redacția Charlie Hebdo. Am citit zeci de opinii și analize despre tragedie, vouă vă recomand acest articol din New York Times, în care cei doi atentatori sunt urmăriți de poveste pe drumul lor către crimele de la Paris. E acolo un pasaj care m-a pus pe gânduri, în care un reprezentant al serviciilor secrete franceze se întreabă cum poți să lupți cu o idee. Poți supraveghea oamenii, îi poți urmări și închide, dar ideea nu o vei stârpi niciodată. Mă sperie și mă încântă în același timp acest gând.

What were you thinking? As the criminal code expands, intent is often ignored -> Rămânând în sfera ideilor grele, vă propun încă un articol care vă va pune pe gânduri. The Economist se întreabă unde vor trage statele linia între activitate criminală și simpla inconștiență, necunoaștere a absurdităților inevitabile ale sistemelor de legi imbarligate ale viitorului? Poate un singur om, care nu este jurist, să cunoască toate legile unei țări? Nu cumva comitem deja câteva infracțiuni pe zi, fără să știm măcar? (text pescuit de pe Twitter, de la Dorin Lazar)

Two-giants-and-a-little-man-free-license-CC0-980x652
sursa foto: SkitterPhoto.com

Care sunt generațiile X, Y și Z și ce urmează după ele? –> Există multe teste în Engleză pe netpe tema asta, am citit câteva dintre ele, frământat de prăpastia dintre generații (link către un scurt text propriu, din 2010). Textul Claudiei Tocilă cred că e primul articol pe care îl citesc în limba Română despre generațiile X, Y, Z și Alfa. E informativ și obiectiv, scris de un om de marketing din propria curiozitate și e bine că există pentru generația X, care e pe Internet, caută informații și nu prea știe Engleză. 

The world in 2030 -> Câțiva oameni care n-au ars gazul la televizor, ci mai degrabă au muncit, gândit și scris, contribuind la patrimoniul intelectual al planetei, își împărtășesc previziunile despre cum se va schimba lumea de astăzi în următorii 15 ani. În 2030 eu voi avea 45 de ani și sper că măcar două-trei dintre acestea să se adeverească, pentru că, spre surpinderea mea, marea majoritate sunt extrem de optimiste pentru viitorul lumii noastre.

How reading transforms us -> Blogul meu este, în mare parte, despre plăcerile literaturii, așa că închei lista cu un text concis despre ce se întâmplă cu mințile noastre când citim. 

Dacă vă plac alegerile mele de lectură, urmați-mă și urmăriți-mă pe Twitter, unde dau în fiecare zi link-uri faine. Să ne citim cu bine!