Unde redirecționăm 2% în 2016?

În România cu greu putem cataloga Statul ca fiind prietenul sau aliatul cetățeanului. Din nefericire, Statul încâ înseamnă birocrație și bani publici cheltuiți fără rost, adică fie cu beneficii minime, fie deloc pentru oamenii care plătesc taxe, adică noi. Paraziții care au împânzit sistemul sufocă puținele inițiative care ar putea întoarce un minim de valoare către cetățeni în sănătate, infrastructură, educație sau administrație publică. De cele mai multe ori schimbările reale și importante din vietile românilor sunt aduse de organizații non-profit care mișca societatea într-o direcție, cu proiecte be bani puțini și multă muncă a unor voluntari. Putem să-i ajutăm.

Ce înseamnă 2%?

Orice persoană fizică (om adică) poate redirecționa 2% din impozitul pe venit catre o organizație non-profit. Nu te costă nimic să faci asta, trebuie doar să completezi acest formular și să-l trimiți către administrația fiscală unde îți plătești taxele, prin poștă (dureros, știu) până pe 25 Mai 2016. Puteți contacta ONG-urile și să-i întrebați dacă pot trimite ei formularele primite prin e-mail sau orice chat, marea majoritate fac asta și vă scapă de interacțiunea cu poșta. Citiți mai multe despre 2% aici.

În anii trecuti am redirecționat 2% către o fundație care ajuta copiii bolnavi de cancer și către SMURD, care salvează vieți pe șoselele din România, indiferent de scandalurile politice în care e implicat fondatorul.

Ce aș alege eu?

Anul acesta cauza pe care aș alege-o este una din domeniul educației*. Asociatia Secular-Umanistă din România este un ONG care promovează principiile etice umaniste, gândirea critică, cunoașterea științifică și separarea statului de biserică. La ce ar folosi ASUR banii din donații? Lista completă de proiecte o găsiți aici, eu vă povestesc, pe scurt doar de trei dintre ele.

Școala curioșilor va oferi copiilor şansa să descopere elemente fascinante ale ştiinţei, pe parcursul unei școli de vară care îmbină activităţile recreative cu activităţi specifice de educaţie științifică. Ce este și cum funcționează ADN-ul? De ce apar norii sau curcubeul și ce determină formarea lor? Cum a evoluat Universul și din ce este alcătuit? Răspunsurile la aceste întrebări, dar și la multe altele, le vor primi 30 de copii, elevi la gimnaziu, între 8-22 iulie 2016 la prima ediție a Școlii curioșilor, ce se va desfășura la Piatra Neamț. Vor fi cursuri practice de fizică, matematică, biologie, geografie, astronomie și chiar de paleontologie, toate oferite gratuit de voluntarii ASUR, oameni pasionați de știință, studenți și cercetători de la universitățile românești.

Despre calendarul științific am mai scris aici, în perioada când ASUR era în plină campanie de crowdfunding pentru ediția din 2016. Între timp proiectul a fost finanțat, ca în fiecare dintre ultimii 5 ani și, astfel, 10.000 de calendare au ajuns la școlile și liceele unde există profesori care colaborează cu ASUR. Eu am avut plăcerea de a redirecționa câteva zeci de exemplare unui profesor care mi-a fost tare drag (Salut, Florine!) și am împărțit unor prieteni mai multe exemplare. Știți cine se bucură cel mai mult? Copiii. Fiecare puști își verifică ziua de naștere și află cu ce descoperire științifică sau cu ce om de știință își împarte aniversarea. Nu e doar o joacă, e un prim pas spre curiozitatea care ne-a scos din peșteri și ne-a dus pe Lună. Mie nu mi se pare deloc puțin lucru.

Unul dintre cele mai frumoase proiecte desfășurate de ASUR a fost Concursul național interșcolar Nicolaus Copernic, unde un sponsor a oferit 5 laboratoare de informatică pentru 5 școli sau licee ale căror echipe au montat o mini-expoziție pe teme de astronomie și cosmologie, au organizat seminarii și dezbateri și au promovat întregul demers în comunitate.t Tema concursului desfășurat anul trecut a fost ”Cum a apărut și cum evoluează Universul?”. Acest gen de idee motivează elevi, profesori și conduceri de școli și, poate mai important decât orice altceva, deschide apetitul unor copii pentru cunoaștere, condiție esențială pentru învățare, pe care însă sistemul de stat, aflat în moarte clinică, o consideră irelevantă.

De anul trecut sunt membru al Asociației Secular-Umaniste din România. Am ales să mă înscriu pentru a putea contribui, măcar cu două-trei ore de muncă din când în când la astfel de proiecte (lista completă a acțiunilor desfășurate de ASUR o găsiți aici), dar și pentru că împărtășesc valorile promovate de organizație. De exemplu, ASUR este una dintre puținele ONG-uri care susține separărea dintre stat şi biserică, principiu constituțional călcat în picioare din ce în ce mai des de către Biserica Ortodoxă Română, de politicienii care depind, în parte, de voturile dictate de la prohod, entități extremiste (gen noua dreaptă), dar și de organizații din mediul non-guvernamental (Asociația Părinți pentru Ora de Religie, APOR, fiind o gașcă de bigoți care se umflă pe zi ce trece și devine din ce în ce mai periculoasă). E mult de discutat și de luptat, dacă vreți să povestim, mă găsiți aici sau aici.

Datele necesare pentru a redirecționa 2% către Asociația Secular-Umanistă din România.

Alte câteva sugestii pentru redirecționarea 2%

Cauze sociale

Touched România încearcă să schimbe în bine viețile copiilor și ale mamelor aflate în situații dificile (victime ale violenței domestice, sărăciei și excluziunii sociale). Asociația oferă sprijin material, consiliere emoțională, un program educațional de baza și de reintegrare socio-profesională. Touched Romania susține prevenirea separării copilului de familie.
Datele necesare pentru a redirecționa 2% către Touched România.

Fundația Estuar oferă opțiuni sociale si alternative adulților cu probleme de sănătate mintală, pentru reintegrarea lor în comunitatea românească. Cei de la Estuar au oferit consiliere psihologică gratuită victimelor și familiilor victimelor din Colectiv.
Datele necesare pentru a redirecționa 2% către Fundația Estuar.

Asociația 1 Leu și-a propus să construiască primul centru medical independent de oncologie și hematologie pediatrică din România. Au început să adune banii necesari, aproximativ 80 de milioane de Lei și organizează tot felul de campanii de strângeri de fonduri pentru a atinge ținta fără ajutorul Statului român. Am mai scris despre ei aici.
Datele necesare pentru a redirecționa 2% către Asociția 1 Leu.

Jurnalism independent

Decât o Revistă este o publicație independentă care promovează jurnalismul narativ publicând articole bine documentate și profunde despre subiecte diverse: familie, empatie, sport, alegeri, cinematografie, practic orice merită atenție. Cumpăr și citesc revista de la primul său număr, apărut în 2009, iar acum sunt în al doilea an de abonament la DoR. Donațiile primite contribuie la tipărirea revistei, documentarea articolelor și cheltuielile de deplasare ale reporterilor, puteți citi mai multe pe link-ul de mai jos.
Datele necesare pentru a redirecționa 2% către Asociția Media DoR.

Rise Project este o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști. Investigăm crima organizată și corupția care afectează România și țările din regiune. RP dezvăluie conexiuni ascunse dintre organizații criminale, politicieni și afaceriști, folosind tehnici avansate de investigație și tehnologii de analiza informațiilor. Jurnaliștii Rise Project fac ceea ce foarte puțini reprezentanți ai vechii media mai consideră relevant: investigație jurnalistică. Gândiți-vă doar la ultimele două săptămâni, la ancheta echipei lui Tolontan despre dezinfectanții diluați folosiți în spitalele românești și spuneți-mi: e irelevantă? Citiți mai multe despre Rise Project aici.
Datele necesare pentru a redirecționa 2% către Rise Project România.

Drepturile omului

APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki) e un ONG care, încă din 1990, acţionează pentru protecţia drepturilor omului şi pentru stabilirea echilibrului atunci când acestea sunt în pericol sau sunt încălcate. Specialiștii lor se implică în îmbunătățirea legilor care protejează fiecare cetățean și la monitorizarea instituțiilor care comit abuzuri. Pot oferi chiar consultanță și repreznetare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Munca acestor oameni este esențială libertății individuale de care încă ne bucurăm, așă că vă îndemn să aflați mai multe despre APADOR-CH și despre ce înseamnă, de fapt, drepturile omului.
Datele necesare pentru a redirecționa 2% către APADOR-CH.

ActiveWatch militează pentru comunicarea liberă în interes public, axându-se pe patru domenii: libertatea de exprimare, buna guvernare, antidiscriminare și educație media. Într-o țară în care 95% din media e deșeu informațional (gunoi, doar că nu poți să-l arunci la ghenă, fiind intangibil) și, implicit, publicul se scaldă în lături, această organizație se implică în menținerea acelui 5% de presă liberă fără de care n-are rost să ne mai numim democrație. Fac multe acești oameni, citiți aici despre ActiveWatch și urmăriți-i pe social media. Merită!
Datele necesare pentru a redirecționa 2% către ActiveWatch.

Din ciclul Statul oricum nu stie ce sa faca cu banii sau decat sa-i fure niste baieti, mai bine-i dam noi la cine are nevoie, mai sunt două săptămâni în care putem depune cererile pentru redirectionarea a 2% din impozit. Sper că sugestiile mele v-au fost de folos și sunt curios unde redirecționați 2% din impozitul pe venit, ceea ce-mi puteți spune în comentarii.

25 Mai e ultima zi de depunere, ok? Seriozitate, vă rog.

UPDATE – Sugestii de la Andra (cititoare de carieră a blogului):

OvidiuRO e unul dintre cele mai importante ONG-uri din România, misiunea lor fiind fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești. Începând cu 15 februarie 2016, părinții săraci își pot înscrie copiii la grădiniță, ca beneficiari ai Legii nr. 248/2015, cunoscută și sub numele de Legea Fiecare Copil în Grădiniţă, o victorie fantastică pentru România de mâine, obținută și datorită lobby-ului făcut de OvidiuRO.  Datele pentru 2% le găsiți aici.

Asociația AMIA Suflet de Copil își propune o misione tare grea, dar extrem de importantă – de a spijini din punct de vedere material și emoțional copiii abandonați în spitale și centre de plasament. Voluntarii AMIA vizitează copiii și lucrează cu ei pentru o dezvoltare fizică, psihică si emoțională armonioasă, fac eforturi de integrare a copiilor în familii de plasament și promovează plasamentului și adopția în comunitate. Datele pentru 2% le găsiți aici.

Sursa foto: Pexels.com
Sursa foto: Pexels.com

*Fiind inginer și lucrând în IT, într-o companie cu profil declarat de IT, beneficiez de o scutire la plata impozitului pe venit, astfel încât nu pot redirecționa 2%. Sunt în această situație din 2014, de când am schimbat fabrica portocalie pe una albastră.