Unde mergem după Terra? La Bucharest Science Festival, pentru început

Copilărind, în anii ’90, în micul meu orășel din Nord, șansele de a zări vreodată o așchie din viitorul umanității n-au fost tocmai bune. Evident, nu mi-am pus niciodată problema asta, ci din contra, mereu mi s-a părut că am avut toate oportunitățile de cunoaștere și dezvoltare din lume. Până la urmă, crescând într-o casă plină de cărți și cu un televizor pe care, în fiecare weekend, rula Teleenciclopedia, ce altceva mi-aș mai putea dori?

Nu am avut literatură science-fiction în biblioteca de acasă, dar am avut Star Trek la televizor. Space, the final fronteer! Urmăream serialul, curios de națiile de extratereștri pe care-i vor mai întâlni Picard, Kirk și Data printre galaxii. Cred că acolo a fost primul meu contact cu ideea de Univers dincolo de orașul, țara și planeta mea. Spațiul cosmic a rămas la fel de puțin reprezentat în imaginația mea de șoarece de bibliotecă până când am ajuns pe internet, unde, timp de vreo 10 ani, am citit sporadic articole legate de explorarea spațială, începând de la aselenizare până la Curiosity Rover, robotul care explorează azi planeta Marte.

Acum doi ani abia, la bătrânețe practic, mi s-a aprins imaginația definitiv. Sătul de traiul în întuneric, am pus mână pe un roman SF și l-am citit în câteva seri de primăvară. Era 2001: O odisee spațială, a lui Arthur C. Clarke. Ce nebunie de poveste trebuie să fi fost în 1968, când a fost publicată! În 2014, pentru mine, a fost o mare surpriză lipsa extratereștrilor cu ochi de melc și am găsit pur și simplu fascinant amestecul de filosofie, știință și futurologie, așa că nu m-am oprit aici. Aveam în colecția mea o trilogie a unui domn pe nume Asimov: Fundația, Fundația și Imperiul, A doua Fundație. Opt sute de pagini mai târziu, eram complet zdruncinat.*

De atunci n-am mai putut să mă gândesc la viitorul ca la propria-mi existență, ci ca la o continuare firească a expansiunii rasei umane. A ajutat și faptul că mă pregăteam să devin tată, prelungind astfel amprenta lăsată de mine asupra umanității (no pressure, right?), dar a mai fost un moment care e important pentru ce urmează să vă povestesc. La TEDx Bucharest – Future Spoilers, în toamna aceluiași 2014, primul vorbitor a fost Florin Stanciu, de meserie criminalist, expert în genetică, în timpul liber scriitor. Era primul meu contact cu acest om și cu ideile sale, dar mi-a rămas în minte încheierea discursului său de pe scena TEDx. Întrebându-se unde va urma să meargă umanitatea în materie de evoluție, geneticianul lăsa loc scriitorului de SF: “Poate… către stele…”. Aveam să-l ascult din nou, doi ani mai târziu, într-o dezbatere pe tema evoluției, într-o librărie din centrul Bucureștiului. Lumea e mică și aglomerația mare, vorba unui înțelept.

Oamenii trec, dar ideile rămân. Suma a tot ce a creat vreodată omenirea e, de cele mai multe ori, la câteva butoane distanță de noi, cei care comunicăm între noi prin ecrane. Am parcurs un drum lung de la picturi pe pereții peșterilor la touch-screen-uri și explorare spațială, nu? Tocmai de aceea, vă invit să celebrăm realizările rasei umane la Bucharest Science Festival!

14355114_920662724706458_1195287276853080126_n

Ajuns la a patra ediție, fapt miraculos în sine, fiind vorba de o inițiativă a minorității raționale din România, BSF e un festival de știință care propune un calendar extrem de divers, între 28 Septembrie și 2 Octombrie. În acest an, tema este colonizarea planetei Marte, iar evenimentele pregătite de organizatori vor fi centrate pe provocările unice pe care această a doua casă a umanității: sisteme de transport spațial, agricultură, adăpost și energie, adică întreg ecosistemul pe care oamenii îl vor construi pe Marte. Apropo, știați că NASA urmează să trimită oameni pe Marte în următorii 20 de ani?

Kid’s Lab: Atelierul micilor chimiști, Construim o bază spațială sferică de 2 metri diametru sau Noaptea cercetătorilor la Muzeul Antipa sunt doar câteva dintre atelierele, expozițiile și dezbaterile de la BSF, unde chimia, ecologia și astro-fizica vor fi printre temele abordate, cu scopul de a trezi interesul copiilor pentru cunoaștere și rațiune. Eu am învățat denumiri latinești pentru toate buruienile imaginabile și populația orașelor din România la școală, copiii de astăzi pot visa să ajungă pe Marte!

Puteți afla mai multe despre Bucharest Science Festival pe site-ul oficial, pe pagina de Facebook, pe evenimentul de pe Facebook sau citind un interviu foarte fain cu Toma Pătrașcu, directorul festivalului. BSF este organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ONG al cărui membru și susținător sunt și despre care am mai scris aici și aici) și de Planeta Științei (foarte fain site cu evenimente din sfera științei, faceți-le o vizită și poate găsiți ceva fain de făcut alături de copiii voștri), cu sprijinul companiilor BASF și System Plus, a Institutului Francez din România și a altor câtorva parteneri pe care-i găsiți pe site (Editura Humanitas, printre alții!).

La Bucharest Science Festival ne vom gândi, împreună, la viitor. Mai povestim aici despre festival în zilele care urmează, poate chiar ne vedem pe-acolo. Ce ziceți?

* Acum sunt în mijlocul seriei Dune. Cum procedez când se termină?