Cum se fură la virgulă

Știți cum se fura lemn, până nu demult, în România?

O schemă extrem de simplă, una dintre multe altele, probabil. Mergeau în pădure și tăiau copaci, conform indicațiilor unui angajat de la ocolul silvic. Să zicem că încărcau un camion de 50 de metri cubi de lemn, se făcea o hârtie în care era menționată cantitatea și apoi mergeaua la biroul ocolului silvic pentru facturare. Până să ajungă acolo însă, cineva avea grijă să pună o virgulă pe actul întocmit în pădure. Între 5 și 0. Cu o singură virgulă, cantitatea pe care o plăteau era de 5 metri cubi, de 10 ori mai puțin decât valora încărcătura. Nimeni nu verifica nimic, chestie extrem de simplu de făcut: orice funcționar capabil să încaseze banii pentru lemn putea să se uite pe geam, 5 metri e una, 50 de metri cubi e cu totul altceva, diferența se vede cu ochiul liber. Treaba mergea până când Garda de Mediu a început controalele. Dar ce zic eu? Poate că încă merge, n-am de unde ști.

Ideea e: cu o virgulă, marfa era furată în proporție de 90%. Simplu, eficient, devastator. Furt calificat, practic.

Exact aceeași metodă de furt era cât pe ce să umfle niște buzunare de policitieni cu vreo 4,7 milioane de Euro, dacă cineva n-ar fi tras semnalul de alarmă. Ce s-a întâmplat, pe scurt:

Pe 21 Septembrie 2016 – În Consiliului General al capitalei, primarul general, Gabriela Firea, și consilierii PSD au refuzat dezbaterea transparentă și justificarea cheltuirii fără dezbatere a 30 de milioane de euro destinați cumpărării unor echipamente medicale pentru spitalele bucureștene. Bani ar urma să fie acordați fără justificări, doar bazat pe cererile directorilor de spital.

În aceeși ședință, Ana Ciceală, consilier al Uniunii Salvați Bucureștiul, atrage atenția asupra unor prețuri umflate ale anumitor echipamente medicale din listă. E vorba de sume și de sute de ori mai mari în buget, față de prețurile pieței. În ședința CGMB votează pentru PSD-UNPR, ALDE și PMP, iar obiecțiile ridicate de USB sunt ignorate. Comunicatul oficial este aici.

Semnalul de alarmă e tras imediat de USB pe Facebook, cu Nicușor Dan și Clotilde Armand în rol de principali purtători ai mesajul. Presa online scrie despre acest caz: Hotnews, Digi24, la televiziuni nu știu dacă s-a dezbătut subiectul, pur și simplu n-am timp să urmăresc.

Oana Gheorghiu (activistă în ONG-ul Asociația Dăruiește viața), descopune tentativa de furt din banii publici orchestrată în CGMB de partidele vechi, în frunte cu PSD. Profilul ei de Facebook, unde a publicat toată munca sa din ultimele zile, e aici. Principala postare e cea de mai jos.

Azi, pe 23 Septembrie, la două zile după tentativa de jaf, pe siteul Primăriei București apare o notă care informează publicul despre o așa-zisă “eroare materială”: unele sume erau, de fapt exprimate în RON, în loc de mii de RON. Traducere: unele prețuri erau de 1000 de ori mai mari decât cele reale. De ce? Din greșeală, desigur. De ce s-a votat acordarea acestor Practic, se încerca furtul la virgulă, doar că la un nivel mult mai mare și cu o cauză nobilă drept paravan.

E minunat că Primăria își admite public greșeala și o corectează, dar întrebați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă nu ieșea informația asta în social media și în presă? Dacă Ana Ciceală, Oana Gheorghiu sau Nicușor Dan tăceau? Nimic nu s-ar fi întâmplat. Banii erau sifonați și toată lumea era fericită că s-au făcut investiții în spitale. Așa funcționează mafia.

Furt ca-n codru? Mai degrabă ca-n București!

CGMB are 55 de membri, dintre care 24 de la PSD-UNPR, 15 de la USB, 8 de la PNL, 4 de la ALDE și 4 de la PMP. Dintre aceștia, doar cei de la USB au împânzit internetul cu povestea acestui nou abuz al partidelor vechi, iar PNL-ul, ca la orice alt moment important din ultimii doi ani, nu s-a implicat în niciun fel. Cam de asta le ardea liberalilor azi, când tot online-ul fierbea.

pnl

A fost nevoie de o mână de oameni care să se revolte împotriva unei mizerii și aceasta a fost, cel puțin temporar, oprită. 4.7 milioane de Euro, bani publici, banii noștri, ai tuturor, au fost salvați de la buzunarele mafiei, iar spitalele vor primi bani pentru aparatura pe care au cerut-o. Cum vi se pare chestia asta?

Pe 11 Decembrie vom avea alegeri parlamentare, iar opțiunile pe care le facem împreună atunci vor fi chiar mai importante decât cele de la prezidențiale, pentru că acolo se scriu și aprobă legile acestei țări sau se dictează imunități pentru evazioniști și, mai nou, chiar criminali. La localele din Iunie prezența la vot a fost 33% în București. Așa se face că PSD a câștigat toate primăriile de sector și pe cea generală a capitalei și că, alături de slugile lor de la ALDE și, ocazional PMP, pot face aproape ce vor în capitală. Toate partidele vechi vor ca tu să stai acasă la alegeri, așa că ieșiți să votați sau, dacă aveți chef de o aventură, mergeți ca observatori independenți, echipa de la FiecareVot.ro vă poate ghida.