7 evenimente de la Bucharest Science Festival, la care să mergi cu sau fără copii

Astăzi a început cel mai fain festival pe care-l găzduiește capitala – Bucharest Science Festival. Sâptămâna trecută am scris despre ce se va întâmpla în zilele următoare, când capitala găzduiește cel mai fain festival al său – Bucharest Science Festival. Tema din acest an e una extrem de actuală: colonizarea planetei Marte. Apropo, aseară chiar a prezentat Elon Musk (CEO-ul Tesla și Space X) un plan extrem de ambițios de colonizare a planetei Marte, pe care-l vedea aici. Ce coincidență fericită, nu?

14462863_929530693819661_1579945789729390923_n

Organizat de prietenii de la Asociația Secular-Umanistă din România și Planeta Științei, cu sprijinul Institutului Francez și sub Înaltul Patronaj al Președintelui României*, BSF a început, oficial pe 27 Septembrie, dar evenimentele încep de Miercuri, pe 28 și țin până Duminică, pe 2 Octombrie.

Pentru că programul e destul de stufos, am ales 7 evenimente, pe care vi le recomand. Criteriul e simplu: la ce m-aș duce eu (adultul), la ce aș duce-o pe fiica-mea (dacă ar fi ceva mai mare) și la ce am merge împreună.

3 evenimente de la Bucharest Science Festival pentru copii

Atelierul Lego – Bricks 4 Kids, care are loc în fiecare zi de festival, cu o temă diferită: Racheta (în fiecare zi, de miercuri până duminică, de la 10 la 16:30), Naveta spațială (miercuri, de la 11:30 la 18), Banda de alergare *joi, de la 11:30 la 18), Roverul Curiosity (11:30-18:00, vineri), Centrifuga (14:00-15:00, sâmbătă) și Robotul spațial (duminică, 17-18). Toate sesiunile vor fi în Strada Glodeni, nr 3, Sector 2 și vor fi interactive, copii vor învăța jucându-se. Am fost obsedat de Lego când eram mic, acum pasiunea pare să se fi transmis Marei. Și de ce nu s-ar transmite? Știți vreo jucărie mai creativă?

Kid’s Lab: Atelierul micilor chimiști. Atelierul are loc miercuri (10-14), joi (14-18) și vineri (10-14), în sediul Facultății de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, din Politehnică (Polizu 1-7). Așa-i că ți-ai dorit să combini niște substanțe fără riscul de a te arde sau de a provoca un mic Armageddon în paharul Berzelius? Asta au ocazia să facă puștii care merg la Kid’s Lab.

Atelier Animaliul – evoluția explicată copiilor. Sâmbătă, de la 11 la 12, la Librăria Humanitas Cișmigiu (spațiu foarte fain de evenimente, mergeți musai măcar o dată, e alt aer printre cărți). Anca Bontaș este profesoara de biologie pe care o asculți mereu cu plăcere, un om pasionat de munca în educație și mereu în tandem cu nevoile copiilor. Dumneaei va coordona acest atelier în care, prin activități interactive și un atlas special, copii vor primi explicații despre evoluție. Apropo, știați că puțini profesori mai predau evoluția în școlile românești?

Două evenimente de la Bucharest Science Festival pentru adulți

Ecologie Urbană, vineri, de la 18 la 19, pe Kiseleff, nr 1, în Muzeul Antipa. Despre ce se va discuta acolo? Citez: “Prezenţa sălbăticiei în oraşe, fie ea animală sau vegetala, este mult mai importantă pentru locuitorii oraşelor decât pentru biodiversitatea efectivă. Serviciile ecologice pe care oamenii le obtin din urma sălbăticiei urbane (la fel că şi serviciile economice, de mediu şi sociologice) sunt de neseparat de conceptul de sustenabilitate a oraşelor.”. Trăiesc într-un oraș cu 4 milioane de locuitori și o rezervație naturală la 10 minute de centru (pe care n-am apucat s-o văd niciodată), cum să nu mă tem că Parcul Văcărești va dispărea într-o zi, strivit de interesele imobiliare din zonă? Vreau să am argumentele pregătite, când atacurile vor fi reluate.

Vizită în laboratoarele Centrului de cercetări în automatică PRECIS. PRECIS este un centrul de cercetare pentru produse, procese şi servicii inovative inteligente, întemeiat de Facultatea de Automatică și Calculatoare. Sunt extrem de curios CE e înăuntru, mai ales că plimbam un anumit copil care dormea de rupea în Politehnică (cam ca taică-su la 20 de ani) pe lângă sediul acestul centru și niciodată n-am avut ocazia să intru. Roboți, drone și realitate virtuală? În Poli? Trebuie să văd asta… Apropo, intrarea dinspre Iuliu Maniu e mult mai aproape de PRECIS decât cea din Splai.

Două eveniment de la Bucharest Science Festival pentru părinți si copii

Atelierul de programare părinte și copil, unde, pe parcursul a două ore un om și un mini-om vor învăța noțiuni de baza de programare, pe care le vor aplica în crearea de jocuri și aplicații online. Eu am scris cod în Pascal și Fox Pro în liceu, educație care stă la baza carierei mele în IT, deși nu sunt programator sau analist, e esențial să înțeleg algoritmii care compun lumea digitală în care trăim. Ce aș putea scrie alături de Mara, oare?

Cine au fost Albert Einstein și Isaac Newton? Duminică, între 11 și 12, la Seneca Anticafe (Arhitect Ion Mincu, nr. 1), Alex Doppelganger va vorbi despre cei doi titani ai științei, într-un eveniment dedicat copiilor, în special celor peste 7 ani, adică celor care știu să citească singuri și vor pleca intrigați de acolo. Blogul lui Alex l-am descoperit recent, e foarte fain, vedeți-l aici.

Bucharest Science Festival e o manifestare incredibil de importantă, pentru că reprezintă unul dintre puținele puncte în care educația copiilor iese din tiparele școlii și ale tradiției, iar adulții nu se tem să mizeze pe curiozitatea micuților și, pe unde a mai rămas ceva, chiar și pe a oamenior mari. Luați-vă copiii și mergeți la BSF!