Calendarul științific 2017

Vorbim astăzi despre un proiect care toamna asta împlinește 7 ani. La vârsta asta, Calendarul științific nu numai că merge la școală, ci va merge chiar în zeci de școli și licee din toată țara. Am scris despre ediția din 2016 și, după ce campania de crowdfunding a reușit (s-au strâns puțin peste 2700 de Euro, de la vreo 200 de susținători), am distribuit câte un exemplar prietenilor și colegilor care au copiii și tuturor celor care și-au dorit unul.

De ce cred că un calendar științific pe perete e o mare oportunitate pentru orice copil?

Copiii sunt ființe extrem de curioase, care absorb orice văd sau aud în jur. Asta înseamnă că tot ce trebuie să facă părinții și educatorii e să cultive curiozitatea, oferindu-le micuților obiecte (cărți, jucării) care să le activeze dorința de a ști mai mult, exact cea pe care educația din școli o sufocă. E util pentru un adult să înțeleagă câte ceva din fizică, matematică, biologie, astronomie (ca alternativă reală a astrologiei, care e o invenție), chimie sau medicină? Da, e util. Atunci, hai să expunem copilul unor idei scurte din lumea științei, câte una pe zi, de exemplu.

Exact asta oferă Calendarul științific: fiecare zi a anului e legată de o descoperire științifică sau de un om de șțiință. Acum că am acasă un monstruleț flămând să afle cum funcționează lumea din jur, înțeleg mai bine ca oricând că educația prin curiozitate chiar funcționează (chiar și la diavolul meu tasmanian de nici doi ani).

Cum puteți ajuta?

Voi puteți contribui la apariția ediției din 2017 a calendarului științific, susținând campania de crowdfunding care e în plină desfășurare (click, nu vă fie frică), fie printr-o donație, fie răspândind vorba pe colinele Internetului. Lăsați-mi o vorbă în comentariile de mai jos pentru a simți și eu bucuria că am ajutat mai mult decât cu o donație, ok?

Design-ul și conținutul sunt opera voluntarilor Asociației Secular-Umaniste din România, iar banii strânși în urma campaniei de crowdfunding vor fi utilizați pentru tipărirea și distribuirea a 10000 de exemplare din Calendarul Științific, cea mai mare parte dintre acestea mergând la școli și licee din întreaga țară (aproximativ 150 de instituții în ultimii ani), adică exact la copiii care au nevoie să le fie stimulată curiozitatea.

Cum a fost în anii trecuți?

De la prima apariție, cea din 2011, ambițioșii mei colegi din ASUR (două vorbe despre ei la final) au reușit să trimită peste 45.000 de calendare științifice în școlile și liceele partenere ale organizației (adică unde e un profesor dispus să meargă împotriva curentului de îndobitocire), dar și în instuțiile indicate de donatori (de exemplu eu i-am trimis calendare fostului meu profesor de informatică). În 2012, National Geographic a fost partenerul ASUR pentru acest proiect, distribuind un exemplar al calendarului cu unul dintre numerele revistei.

Cel din 2017 arată așa:

calendar-2017-web

E deja al patrulea an de când platforma WeAreHere.ro găzduiește campania de finanțare a Calendarului științific și ținta e 2500 de Euro. Mai sunt 13 zile, se poate și de data asta.

Calendarul Ştiinţific este editat deAsociația Secular-Umanistă din România, un ONG care promovează principiile etice umaniste, gândirea critică, cunoașterea științifică și separarea statului de biserică. Sunt simpatizant al ideilor acestor oameni de ceva timp, iar din 2015 sunt direct în proiectele ASUR, ca membru al asociației.

Dacă vă place ce, cum sau de ce scriu, vă mulțumesc. Blogul are o pagină de Facebook, unde vă puteți exprima aprecierea în mod democratic, chiar și mai mulți deodată. Mă puteți urmări și pe Twitter, unde dau adesea ora exactă în domenii de activitate pe care nu le cunosc.