De ce voi merge să fiu observator independent la alegeri

Am o relație complicată cu politica.

Am fost votant liberal. Am crezut în toată povestea cu stânga e pentru proști, dreapta pentru cine vrea libertatea să-și facă singur viața mai bună. De fapt era libertarianism chestia pe care mi-o doream eu. Am mers la urne la aproape toate scrutinele (parlamentare, locale, prezidențiale, referendum, orice) din ultimii 13 ani, adică de când sunt major. Am militat pentru vot, cu o mică sincopă când m-a scârbit alegerea unui șarlatan ca primar general al capitalei. Am fost la un pas de a mă înscrie într-un partid în toamna lui 2014 și am strâns semnături pentru un altul toamna asta.

Am fost naiv să cred că poate exista dreptate absolută în vreun colț al lumii și prost de-a dreptul să cred că acel colț e politica românească.

Mă enervează politica, adesea îmi scapă subtilitățile ei pentru că, din fericire, nu din asta îmi hrănesc nici stomacul, nici mintea, așa că rareori mai pot fi la zi cu tot ce se întâmplă. Ce am înțeles în ultimii ani însă e că politica nu poate fi ignorată. Oriunde ești și orice faci, politica îți influențează deciziile, calitatea vieții sau chiar sănătatea psihică.

E un video de două minute la finalul acestui articol, dacă v-ați plictisit deja.

La alegerile din 11 Decembrie nu mă simt reprezentat de niciun partid sau candidat independent. În urmă cu 2-3 ani mă frapa ideea asta, că sunt rareori în vreun target, dar acum mi se pare că e cea mai bună veste despre mine însumi: aceea că, deși împart unele valori cu un grup, nu am nevoie să fac parte din acel grup pentru că pot să gândesc și să acționez singur pentru propria bunăstare.

Voi vota pe 11 Decembrie la alegerile parlamentare și vă îndemn pe fiecare dintre voi să faceți acest mic efort de gândire și de deplasare până la secție.

De ce e important să votezi? Impozitele ți le plătești oricum. Prin impozite angajezi sute de mii de oameni care să lucreze pentru tine, dintre care aproximativ 466 vor decide cum se cheltuie banii tăi* și ce legi urmează să respecți tu. Pentru acești indivizi, legile nu-s valabile pentru că au imunitate în fața justiției. Pe ei îi alegi pe 11 Decembrie. N-ar fi o idee bună să nu mai trimitem imbecili și hoți în Parlament?

Pentru cine să faci efortul de a vota? Răspundeți-vă fiecare la întrebarea asta.

În această vară, după mizeriile care s-au întâmplat la alegerile locale din Sectorul 1 (care e doar un exemplu amplu mediatizat), am decis că îmi voi sacrifica o zi din viață pentru a întări democrația asta șchioapă pe care ne bazăm în România.

Eram în gardă de ceva timp pentru că știam despre tentativa de deraiere a alegerilor prezidențiale, din 2014, din diaspora și deja citisem halucinantele texte de mai jos despre ultimele două alegeri majore din România. Citiți-le în tihnă și spuneți-mi cam ce stare de spirit vă induc:

  1. Alegeri pe moșia lui Bulă (text scris după alegerile locale din vara lui 2012)
  2. #ReporterLaVot: Am văzut cu ochii mei cum ne fură (după prezidențialele din 2014)
  3. Cum a fugit Bulă cu voturile (tot după prezidențialele din 2014)

Pe 11 Decembrie voi fi observator independent, la alegerile parlamentare, într-o secție de votare, cel mai probabil în București sau împrejurimi. Nu știu unde voi merge, nu știu dacă la finalul zilei vor fi doar obosit sau voi avea și ceva de povestit, dar cert este că voi asista la întreg procesul electoral și mă voi asigura că, indiferent cine câștigă, în “secția mea” nu o va face prin fraudă.

Ce face un observator independent la alegeri? Observă procesul electoral (ștampile, liste, proceduri, oameni, etc.), imparțial, din secția de votare (observatorii staționari) sau din mai multe secții (observatorii mobili pot acoperi 8-10 secții). Observatorul independent e un arbitru care NU intervine, ci doar sesizează orice neregulă comisiei din secție și organizației care l-a acreditat și, în funcție de tipul abaterii de la procesul normal de votare, poate suna chiar la Poliție.

Pe scurt, un observator independent se asigură că votarea nu este fraudată, în niciun fel.

M-am înscris pe listele de observatori deschise în proiectul Fiecare Vot (e mult material foarte intersant pe site, aruncați-vă 10 minute pe-acolo!), inițiativă pornită dintr-un grup de Facebook: Geeks for Democracy, unde ne-am adunat cei care vrem să ne transformăm revolta în schimbarea mentalității și, dacă trăim suficient de mult, a clasei politice din România. Până acum suntem aproximativ 1800 de observatori înscriși. Dacă fiecare dintre noi ar observa o secție, am putea acoperi 10% din totalul secțiilor de votare din România.

Care e miza? Colegii de la Geeks for Democracy au calculat că doar 30 de voturi salvate de la fraudare schimbă rezultatul în secția respectivă cu 10%. E ceva miză, nu?

Mai sunt 10-12 zile în care vă puteți înscrie pentru a fi observatori independenți. FiecareVot.ro vă va ghida către o acreditare și apoi către o secție. Dacă reușesc să conving un singur om să se alăture inițiativei, n-am scris degeaba acest text.

De fapt, sigur nu l-am scris degeaba, pentru că în camera de alături doarme o fetiță care trebuie să audă despre fraudarea sistematică a alegerilor din România (și va auzi!) și să i se pară că e doar o fantezie povestită de un boșorog care a trăit în altă epocă.

Știu că pe filmare am carisma unui stabilopod, dar am înregistrat asta pentru FiecareVot.ro și o las și aici pentru consumatorii de video pe care-i agasează cuvintele numeroase înșirate mai sus.

* Un parlamentar decide, în 4 ani, alocarea a 420 de milioane de Euro (în medie), cea ce face ca un vot să valoreze aproximativ 17.500 de Euro, ceea ce l-ar face imposibil de cumpărat, însă știm cu toții că nu e așa.

Dacă vă place ce, cum sau de ce scriu, vă mulțumesc. Blogul are o pagină de Facebook, unde vă puteți exprima aprecierea în mod democratic, chiar și mai mulți deodată. Mă puteți urmări și pe Twitter, unde dau adesea ora exactă în domenii de activitate pe care nu le cunosc.