Cum procedăm cu rațiunea?

Adevărul e că fără extraodinar de multă prostie n-am fi fost aici, noi, ca neam. Cuvântul “prostie” nu-mi place și de obicei îl maschez sub termeni gen “ignoranță”, “lipsă de educație” sau “manipulare”, dar cum altfel să descrii mai bine renunțarea la rațiune pe care o demonstrează românii cu fiecare ocazie care li se oferă?

Nu suntem educați să gândim. Întregul nostru sistem de învățământ e bazat pe memorare și recompensează indivizii care se conformează, fără nicio apăsare despre ce va urma după interminabilii ani de școală. Chiar acum câteva săptămâni, un rector de universitate de stat explica relaxat cum sistemul universitar românesc nu are ca scop pregătirea forței de muncă, fiind chiar convins că e normal să fie așa. Prostia e o creație a sistemului, să nu vă îndoiți de asta, românii nu au nimic în minus sau în plus, genetic vorbind, față de alte popoare.

Aș vrea să vă informez acum că am o soluție, dar nu am decât un capăt firav de ață, o recomandare. Probabil că rațiunea unei națiuni se poate reconstrui în câteva generații, dar de undeva trebuie să începi. Cum ar fi să începem cu o carte dedicată gândirii raționale?

Epoca rațiunii e cartea despre care vorbesc. Scrisă de Thomas Paine, unul dintre fondatorii Statelor Unite, alături de Washington, Franklin și Jefferson, cartea reprezintă un îndemn la reflecție, la filtrarea lumii cu propria minte, la refuzul dogmelor religioase (fără a blama spiritualitatea, ci doar ideea de religie organizată).

Doar două idei las aici și un link unde puteți găsi mai multe citate din Epoca rațiunii, de Thomas Paine:

  1. “Mintea îmi este propria biserică.”
  2. “Fie că dormim sau suntem treji, uriașele mecanisme ale universului funcționează.”

Cartea asta nu a fost, până acum, tradusă în limba română, dar azi există public pentru ea și editura Herald poate scoate un tiraj limitat, dacă o finanțare corespunzătoare ar acoperi o parte din costuri. Colegii mei de la Asociația Secular-Umanistă din România sprijină apariția acestui volum printr-o campanie de crowd-funding.

E nevoie de 1600 de Euro pentru a publica această carte, mai sunt 6 zile și puțin peste 300 de Euro de strâns. Vestea bună este că un exemplar din Epoca rațiunii costă 15 Euro sau 68 de lei și, cu o pre-comandă aici, asigurați finanțarea necesară pentru ca editura Herald să scoată un prim tiraj. Click aici și explorați care-s celelalte opțiuni. Despre o altă carte finanțată prin crowd-funding, tot pe WeAreHere, am scris aici.

În lumina nopților de proteste din februarie, închei acest apel cu un slogan:

Gata cu noaptea națiunii, sus cu Epoca rațiunii!

Promit că e mai bună cartea decât rimele mele.

Dacă vă place ce scriu, vă mulțumesc. Blogul are o pagină de Facebook, unde vă puteți exprima aprecierea în mod democratic, chiar și mai mulți deodată. Mă puteți urmări și pe Twitter, unde dau adesea ora exactă în domenii de activitate pe care nu le cunosc.